Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρωτοστατούν στον τορπιλισμό της υλοποίησης του αγωγού Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρωτοστατούν στον τορπιλισμό της υλοποίησης του αγωγού Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη

Η υπογραφή πριν από δύο χρόνια από την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Βουλγαρία συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από τη Ρωσία -μέσω Βουλγαρίας- στην Αλεξανδρούπολη (με παράκαμψη των Στενών και την Τουρκίας), έγινε ευμενώς δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά των Αμερικανών. Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και η συνεπακόλουθη υπονόμευση του αντίστοιχου ρόλου της Τουρκίας και κυρίως η σταδιακή σύσφιξη των σχέσεών μας με τη αναγεννημένη Ρωσία του Πούτιν εις βάρος των αμερικανό-νατοϊκών συμφερόντων έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον, που με διάφορες “προτροπές”, “συμβουλές” και “παραινέσεις” προσπαθεί να μας πείσει να “μην εξαρτόμαστε” ενεργειακά από τη Ρωσία, με τελικό στόχο τη ματαίωση της υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Οικολόγοι Πράσινοι, χρησιμοποιώντας όμως κατά κανόνα διαφορετικού είδους επιχειρηματολογία, ερχόμενοι ωστόσο κατ’ αυτόν τον τρόπο σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αφού είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός υποστηρίζει κάθε κίνηση που συμβάλει την απεξάρτησή του από την κηδεμονία των ΗΠΑ. Εξάλλου στις δημοσκοπήσεις που έγιναν προ ετών με στόχο τη διερεύνηση της γνώμης των Ελλήνων πολιτών γι’ αυτό το ζήτημα, αποτυπώνεται το ίδιο συμπέρασμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι λοιπόν, επικαλούμενοι υπαρκτούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, έχουν κάνει αξιοσημείωτη προσπάθεια για υπονόμευση της εφαρμογής της υπογραφείσας συμφωνίας, κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν είναι κακό. Όμως δεν σταματούν εδώ. Πέρα από τις αναφορές στο οικολογικό ζήτημα θεωρούν -όπως και οι ΗΠΑ- ότι η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης: «θα παγιώσει την εξάρτηση της Ελλάδας και της Ευρώπης από ρυπογόνο πετρέλαιο, το οποίο μάλιστα προέρχεται από ασταθείς περιοχές» (βλ. http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=print&sid=396). Με λίγα λόγια δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε καλά, η σημερινή Ρωσία είναι γι’ αυτούς μία «ασταθής χώρα», σε αντιδιαστολή με κάποιες άλλες, «πιο σταθερές», που ανήκουν προφανώς στον «δυτικό κόσμο».

Στα πλαίσια αυτά, οικολογικές οργανώσεις του νομού Έβρου έχουν κάνει εδώ και χρόνια εκστρατεία για τον τορπιλισμό της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Αναφέρονται μονομερώς στην επαπειλούμενη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς ή στον πιθανό κίνδυνο διαρροής πετρελαίου από ενδεχόμενα ναυάγια πετρελαιοφόρων στο Αιγαίο, ενώ δεν κάνουν καθόλου λόγο για τα όποια ευεργετήματα υπάρξουν για τον τόπο μας (π.χ. στον τομέα της οικονομίας, της κοινωνίας ή της γεωπολιτικής). Έχουν φτιάξει μάλιστα και ιστολόγιο με σκοπό την διάδοση των θέσεών τους επάνω στο εν λόγω ζήτημα με τίτλο: http://notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.com.

Δεν έχουν γίνει ωστόσο παρόμοιες προσπάθειες ματαίωσης και του αμερικανό-τουρκικών συμφερόντων αγωγού αζέρικου φυσικού αερίου “Nabucco” (βλ. http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2008/04/24/feature-03), ο οποίος προγραμματίζεται να περάσει μέσα από την χώρα μας. Εδώ δεν υπήρξαν οι ανάλογες αντιδράσεις. Είναι μήπως πιο “οικολογικός”; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υποκρύπτεται κάτι πίσω από αυτή την αδράνεια. Ίσως να έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά να μην έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας. Δεν υπονοείται εδώ βεβαίως ότι όλοι όσοι αντιτίθενται στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι απαραιτήτως ενεργούμενα των Αμερικανών. Δεν δυνατόν να δαιμονοποιούμε την όποια διαφορετική ή αντίθετη άποψη, ιδίως όταν πρόκειται για αγνούς ιδεολόγους.

Γεγονός όμως παραμένει ότι πολλοί από εμάς προβληματιζόμαστε και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την σκανδαλαδώς ευμενή αντιμετώπιση που έχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τα ΜΜΕ, καθώς και τα υψηλά ποσοστά, τα οποία φέρονται να συγκεντρώνουν σε διάφορες δημοσκοπήσεις.

Επίσης, ορισμένοι συσχετίζουν τους εδώ Οικολόγους Πράσινους με το “αμαρτωλό” αδελφό κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, ο επικεφαλής του οποίου, Τζεμ Οζντεμίρ, φέρεται να είναι μέλος της διαβόητης Λέσχης Μπίλντερμπέργκ. Δεν είμαστε, όπως είναι προφανές, σε θέση να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους όλων όσων εκτυλίσσονται γύρω μας.

Τα ενεργειακά παιχνίδια στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και ιδίως στην περιοχή μας ίσως μπορέσουν -σε συνδυασμό με την ανάλυση και άλλων δεδομένων- να φωτίσουν πτυχές του φαινομένου “Οικολόγοι Πράσινοι”. Ο χρόνος θα δείξει το τι πραγματικά συμβαίνει.

Υποψιασμένος Πολίτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More