Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Οι καταγεγραμμένοι αλλοδαποί στην Ελλάδα αντιστοιχούν με το 8,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2008, που έδωσε το ΑΠΕ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ  HELLENIC NEXUS

• Οι καταγεγραμμένοι αλλοδαποί στην Ελλάδα αντιστοιχούν με το 8,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2008, που έδωσε το ΑΠΕ. Η Ελλάδα εμφανίζει το 4ο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπου, στο σύνολο των 27 χωρών -μελών, οι αλλοδαποί φθάνουν το 6,2% του πληθυσμού. Χωρίς να υπολογίσουμε, βέβαια, και τους λαθρομετανάστες, ο αριθμός των οποίων είναι πολλαπλάσιος. Η ΕΥΠ έκανε λόγο για 2.500.000 μεταναστών, νομίμων και μη, πριν από δύο χρόνια. Καταλαβαίνει κανείς ότι , στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ πιο εκρηκτική από ό,τι ομολογείται επισήμως.
• Το «όχι» του δημοψηφίσματος στην Ελβετία για τους μιναρέδες δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο και τις επιπτώσεις του. Στην Ελλάδα είναι καιρός να αφήσουμε τις «διεθνιστικές» ιδεοληψίες και να υιοθετήσουμε ανάλογες λύσεις για την λήψη αποφάσεων γύρω από την αναγκαία μεταναστευτική πολιτική. Άλλωστε, οι προαναγγελλόμενες μαζικές νομιμοποιήσεις ή ακόμα και ελληνοποιήσεις αποτελούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Τι συμβαίνει με τον Αλβανό Συνταγματάρχη της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσσόβου που εντοπίστηκε να ζει τα τελευταία χρόνια στον Άγιο Παντελεήμονα; Πώς ενώ ζει στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας συνεχίζει να παίρνει βαθμούς από την Υπηρεσία του και τι συμμετοχή είχε κατά τις περσινές εξεγέρσεις και διαδηλώσεις μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας; Θα μας εξηγήσει κάποιος αρμόδιος;

• Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Θράκη οι δηλώσεις για τη μειονότητα που έκανε ο Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα. Οι κινήσεις της Άγκυρας δεν είναι εν αιθρία, αλλά προκύπτουν από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Όχι μόνο ανακατεύονται σε θέματα που δεν τους αφορούν (μουσουλμάνους μετανάστες, λαθρομετανάστες στην Ελλάδα κ.λπ.) αλλά προσπαθούν να παίζουν και το ρόλο του προστάτη αυτών. Το χαλιφάτο του Νταβούτογλου έχει αρχίσει να προωθείται προς δυσμάς, φαίνεται, και θα ξυπνήσουμε όταν θα είναι αργά.

• Το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα το περιβάλλον τακτικών επιχειρήσεων στον Έβρο αλλάζει δραματικά εις βάρος της ελληνικής αμυντικής διάταξης, όπως επισημαίνει η καλά ενημερωμένη στρατηγική ιστοσελίδα DefenceNet: Ο τουρκικός στρατός, για πρώτη φορά μετά το 1923, όταν το ποτάμι τέθηκε ως όριος γραμμή μεταξύ των δύο κρατών, θα έχει εντάξει στο δυναμικό του πορθμεία, ικανά να μεταφέρουν δύο ίλες αρμάτων εντός 6,5 λεπτών στη δυτική ακτή του Έβρου! Και μέσα σε 15 λεπτά μπορούν να ζεύξουν τις δύο όχθες!

Η απλότητα της χρήσης, η ταχύτητα ανάπτυξης του συστήματος, ο όγκος και το μέγεθος των οπλικών συστημάτων που μπορούν να μεταφέρουν συνιστούν μια πρωτόγνωρη απειλή για την Ελλάδα.

• Σε ανοικτή τουρκοποίηση της Ορθοδοξίας προχωρούν οι Τούρκοι, μετά τη συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας από όλους τους μητροπολίτες της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που υπάγονται στο Φανάρι. Τους φόβους τους για τις εξελίξεις έχουν εκφράσει οι απόδημοι Έλληνες, ανάμεσά τους και ο Κρις Σπύρου, ο οποίος ηγείται του κινήματος των «Αγιοσοφιτών» που έχουν ως στόχο να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία του 2010.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η ΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ. ΑΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Η ΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ
Ως εδώ! Ο Geoffrey επιμένει, παρά την αντίθεση του ΛΑΟΥ στο εθνοκτόνο νομοσχέδιο για τους λαθρομετανάστες, να αρνείται το Δημοψήφισμα. Ο «Δημοκράτης» της συμμετοχικής δημοκρατίας του κώλου, της μεταπολίτευσης του κώλου, που δήθεν αποκατέστησε την δημοκρατία και αρνείται τα δημοψηφίσματα (το μοναδικό δημοψήφισμα της «δημοκρατίας» μας έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 1974).  
Το ποτήρι ξεχείλισε κύριοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων κομμάτων.
Το ποτήρι ξεχείλισε κύριοι του ΛΑ.Ο.Σ. που σαν άλλο ΚΚΕ προσπαθείτε να καπελώσετε την γνήσια αντίδραση και επιθυμία των ΕΛΛΗΝΩΝ για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Ναι κύριε Σαμαρά που αντέδρασες μόνο όταν σιγουρεύτηκες ότι το 80% των ΕΛΛΗΝΩΝ το απαιτεί.
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ!
ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΗΣΥΧΙΑ!
ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ.
Κάποτε η Αθήνα πλημμύρισε από εκατοντάδες χιλιάδες ΕΛΛΗΝΕΣ  για να υπερασπιστούμε το όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ. Τώρα κινδυνεύει ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!
Το χρωστάμε στους Μαραθωνομάχους, στους Σαλαμινομάχους, στους Αγωνιστές του ’21, στους παππούδες μας του ’40 και κυρίως ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
ΑΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΕΙΡΗΝΙΚΑ
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:
ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ -Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΤ’ ΕΣΕ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΤΟΥ ΡΕΠΠΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! 
ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS:
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ (ΙΣΩΣ ΣΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.
ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά


Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια: ανάγκη, παγίδες, ιδεολογήματα

Προβληματισμοί σχετικά με την επιχείρηση μαζικών ελληνοποιήσεων


Του Σταυρου Λυγερού

Το νομοσχέδιο για παραχώρηση ιθαγένειας σε μετανάστες συνεχίζει την πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις, που διαμορφώθηκαν κατά κανόνα με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζουμε τις άδειες παραμονής που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή.


Και οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι με τη μαζική νομιμοποίηση θα λυνόταν το πρόβλημα. Τα κύματα των παράνομων μεταναστών, όμως, θυμίζουν τις γενιές αυθαιρέτων. Κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως κατά κανόνα δεν τον διώχνουν και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, πάει πιο μακριά. Στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με υπαρκτό επιχείρημα την κάλυψη κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών. Πίσω απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και το ιδεολόγημα του πολυεθνικού/πολυπολιτισμικού μοντέλου, αλλά και ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Οι μαζικές ελληνοποιήσεις και η παραχώρηση στους μετανάστες δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πριμ, τουλάχιστον στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2010.

Παρενέργειες

Οι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες της δεκαετίας 1990, που κατά κανόνα έχουν πια νομιμοποιηθεί, προκάλεσαν κοινωνικές παρενέργειες, αλλά λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής έχουν πια εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τις διογκούμενες ροές μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική. Η πείρα έχει αποδείξει ότι ....
.. στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την τάση να αναπαράγουν στο δυτικό περιβάλλον τον τρόπο που ζούσαν στις χώρες προέλευσής τους και ως εκ τούτου να μην ενσωματώνονται.Εξ ου και η τάση δημιουργίας γκέτο.

Οι μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα έχουν προορισμό δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να φύγουν από τη χώρα μας. Εχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολη η παράνομη είσοδος από την παράνομη έξοδο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν χώρα–τράνζιτ, αλλά καταλήγει να γίνεται προορισμός, με αποτέλεσμα να λιμνάζει εδώ ο κύριος όγκος.

Η διαρκής συσσώρευση παράνομων μεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και όποτε βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την ασυδοσία, υπονομεύει τις κοινωνικές ισορροπίες και αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα.

Αυτή είναι η κατάσταση και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση, όπως σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται πρόβλημα ρουτίνας και προσεγγίζεται με ανέξοδες αντιρατσιστικές ρητορικές, που στην πράξη τροφοδοτούν τον ρατσισμό. Κάθε διαφωνία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» και «ρατσιστική». Η ιδεολογική τρομοκρατία, όμως, ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Απλώς, ακυρώνει τη δημόσια συζήτηση και βεβαίως χαρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά λαϊκά στρώματα στο ΛΑΟΣ.

Στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ανάπτυξη ξενοφοβίας και ρατσισμού, η ευρύτερη Αριστερά υποβαθμίζει συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης. Ο στρουθοκαμηλισμός της φέρνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αφήνει πολιτικό κενό και διευκολύνει την Ακροδεξιά να διεισδύσει στα λαϊκά στρώματα. Αυτά είναι, άλλωστε, που κυρίως θίγονται από την παράνομη μετανάστευση και στο επίπεδο της απασχόλησης (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη «μαύρη» εργασία) και σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής.

Θέμα πολιτικής

Η παραχώρηση ιθαγένειας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Τέτοια πολιτική, όμως, δεν υφίσταται. Εξ ου και το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. Αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση Παπανδρέου μεθοδεύει βιομηχανία πολιτογραφήσεων, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως κίνητρο.

Είναι προφανώς επιβεβλημένο να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν, ζουν και πάνε σχολείο στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για παιδιά που εισήλθαν παρανόμως με τους γονείς τους στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να έχουν φοιτήσει μερικά χρόνια σε ελληνικά σχολεία, για να τους δίνεται η ιθαγένεια. Οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με θετική διάθεση, αλλά κατά περίπτωση.

Η εύκολη παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά είναι από μόνη της ένα κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες να τεκνοποιήσουν

Το κίνητρο αυτό καθίσταται πολύ πιο ισχυρό από τη διάταξη, που προβλέπει ότι όποιο παιδί γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι «άγνωστης ιθαγένειας» ή δεν μπορεί να αποκτήσει άλλη ιθαγένεια θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική. Η διάταξη αυτή (υπάρχει και στον κώδικα που ψηφίστηκε το 2004) είναι ασαφής και ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα δεν έχουν χαρτιά και δεν αποκαλύπτουν τη χώρα καταγωγής τους για να μην απελαθούν. Ενα τέτοιο ζευγάρι γεννάει στην Ελλάδα παιδί. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια των γονιών του, αλλά αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να το κατατάξουν στην κατηγορία «άγνωστη ιθαγένεια», για να πάρει αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.

Στη συνέχεια, ως πρόσωπα που έχουν τη γονική φροντίδα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας προϋπόθεσης για νόμιμη συνεχή παραμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε ετών. Αρκεί να βρίσκονται στη χώρα έστω και παρανόμως για τρία χρόνια.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δίνει σχετικά εύκολα ιθαγένειες θα φθάσει στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών και θα τροφοδοτήσει το ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, θα έρχονται ζευγάρια και οικογένειες. Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δυνατότητες του νόμου για να τις εκμεταλλευθούν. Τις γνωρίζουν, όμως, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και οι δικηγόροι τους.


news.kathimerini.gr

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More